Huset Nuuka – ett traditionshus anpassat för 2010-talet
Byggherreparet Teija och Henri Mäkinens hem restes år 2016 på bostadsmässområdet i Pruukinranta, omgivet av den sköna finska naturen. Huset har planerats för att vara lugnt och harmoniskt, och dess traditioner återfinns i träbyggandet där koleffektivitet och vardagsfunktionalitet kombineras. ”NUUKA” är ett trähus på passivnivå, isolerat med cellull, där man särskilt satsat på inomhusluftens kvalitet.
Nu har det hunnit gå ett par år, och det är dags att höra sig för om hur det har känts att bo i huset. Vi vände oss till Henri Mäkinen och frågade vad han tycker om huset nu ett par år senare. Som byggnadsingenjör fäster Henri stor vikt vid husets byggnadsfysikaliska funktion och inomhusluftens kvalitet. Också vid planeringen av Nuuka var det främsta urvalskriteriet en dynamisk konstruktion som andas.
”När gäster stiger in för första gången, märker de i allmänhet genast inomhusluftens goda kvalitet”
– Det har gått riktigt bra, området är trevligt och vi är mycket nöjda med Nuuka som bostad. Huset är trivsamt och inomhusluften utmärkt, vilket besökare också lägger märke till så fort de stiger in. Grundtanken bakom passivhuset har på det stora hela varit lyckad.
Cellull användes såväl i vindsbjälklaget som i väggkonstruktionerna
– Av erfarenhet vet jag att cellull möjliggör en konstruktion utan plast. Jag tycker att detta är viktigt när man bygger ett sunt hus. Då utsöndras inga kemikalier i inomhusluften. Utöver vindsbjälklaget hjälper också fungerande konstruktioner i träväggen till att fukttekniskt jämna ut vattenånga i vardera riktningen, och bidrar till fuktregleringen av inomhusluften. Konstruktionen är säker och hållbar, berättar Henri.
Henri, som själv är yrkesutbildad inom byggbranschen, rekommenderar Termex-Cellull. Det är ett träbaserat värmeisoleringsmaterial som andas och ger därför fukt- och värmetekniskt korrekt fungerande träkonstruktioner. Värmeisolering som andas jämnar ut fuktväxlingarna i konstruktionerna, och minskar på det sättet fuktbelastningen på virket.
– Det lönade sig att satsa på konstruktioner som håller länge. Också den som köper ett färdigt huspaket bör kunna kräva sunda och ekologiska material. Som investering var lösningen egentligen inte alls dyrare än de vanliga alternativen – tvärtom ger den nätta besparingar med tiden, konstaterar Henri Mäkinen.