Tilläggsisolering är mer aktuellt än någonsin

Vår energimiljö har förändrats radikalt sedan den 24 februari 2022. Uppgången i energipriset har accelererat till en aldrig tidigare skådad nivå på grund av kriget i Ukraina. Priserna på olja, el och fjärrvärme är nu rekordhöga och på grund av det höga elpriset är bergvärmen inte längre lika prisvärd som tidigare. Uppvärmning av lägenheter är nu dyrare än någonsin, och det finns ingen omedelbar lättnad i sikte. En trygg energiförsörjning är också ett problem. Att förbättra energieffektiviteten är vår gemensamma sak, som inte bör skjutas upp längre.

Värmeförluster belastar ekonomin och klimatet

Grunden för energieffektivitet i byggnader är att spara energi, det vill säga att minimera värmeförlusterna. Du behöver inte sparade kilowattimmar
• producera,
• överföring och inte
• konsumera.

”Energiförbrukning
disciplinera plånboken
och klimatet”

Att minska värmeförlusterna i byggnadens klimatskal (bottenvåning, väggar, dörrar och fönster och översta våningen) i en befintlig byggnad är vanligtvis en dyr uppgift. Ofta måste konstruktioner demonteras och byggmaterial ersättas. Detta kostar tid och pengar, och slutresultatet är inte nödvändigtvis effektivt när det gäller avkastning på investeringen.

Hur kan en boende snabbt och billigt förbättra energieffektiviteten i sitt hus och samtidigt öka boendekomforten?

När man planerar en energirenovering glömmer man ofta bort att övervåningen är ett betydande energisparmål, med hänsyn till att det vanligtvis är den största delen av byggnadsskalet sett till ytan i ett litet hus. Värmen stiger uppåt och den svaga värmeisoleringen av övervåningen slösar bort värmeenergi i vinterfrost. Temperaturskillnaderna mellan konstruktionsdelar ökar, detta orsakar obehagliga luftrörelser i rummen, d.v.s. drag. På sommaren, när solen skiner, kan temperaturen på övervåningen under vattentaket vara över 80 grader. Bra värmeisolering av övervåningen förhindrar överföring av värme till interiören. Denna passiva kylning hjälper till att hålla rumstemperaturen på en behaglig nivå och sparar kylenergi.

”Så den övre delen är mycket av en vakt –
det är därför den ska vara extra isolerad med blåsull”

Inblåsningsisoleringsinstallation är ett enkelt sätt att ytterligare isolera vinschen och förbättra byggnadens energieffektivitet. Även det gamla värmeisoleringsskiktet fungerar bättre när ett nytt, sömlöst värmeisoleringsskikt placeras ovanpå det. Enligt gällande krav ska det finnas 450–500 mm värmeisolering i övervåningen. En lyckad implementering kräver att fukt och brandteknisk funktionalitet säkerställts innan tilläggsisolering av övervåningen. Därför rekommenderar jag alltid att konsultera en professionell innan ingreppet.

Kom lätt i form nu!

Termex har nu fört fördelarna med tilläggsisolering nära invånarna och genom sitt dotterbolag Vintit Kuntoon service, som hjälper till att kartlägga tillståndet för de övre våningarna i enfamiljshus och radhus och förbättra energieffektiviteten. Tjänsten är kostnadsfri och den ger värdefull information om översulans skick. Baserat på kartläggningen kan tilläggsisoleringen av övervåningen genomföras säkert och lönsamt. I bästa fall är avkastningen på investerat kapital tvåsiffrigt. Du bör ta del av detta erbjudande nu och börja spara så snart som möjligt!

Ta reda på mer om tjänsten Vintit Kuntoon från den här länken.

 

Pasi Typpö

Författaren är utvecklings- och marknadschef för Termex-Eriste Oy