Termex-selluvillalla tehokasta hiilen halliintaa asumisen kustannuksien ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi

Termex-Eriste Oy valmistaa kierrätetystä keräyspaperista ilmastoystävällistä puhalluslämmöneristettä Termex-selluvillaa. Termex-Selluvillalle on myönnetty RTS EPD -ympäristöseloste, jonka mukaan sen valmistus  tuottaa vain vähän kasvihuonekaasupäästöjä ja kuluttaa melkein lainkaan uusiutumattomia luonnonvaroja. Puupohjaisena lämmöneristeenä Termex-Selluvillalla on myös hiilivarasto, joka on koko rakennuksen elinkaaren ajan pois ilmakehästä sitä lämmittämästä. Tämä hiilikädenjälki erottaakin sen monesta muusta lämmöneristeestä ilmastotehokkuutta tarkastellessa.

 ̶ Termex-Selluvilla kuuluu puhalluseristeiden parhaimmistoon lämmöneristävyydeltään ja ilmanpitävyydeltään, joten voidaan puhua koko elinkaaren aikaisesta tehokkaasta hiilen hallinnasta raaka-ainehankinnasta aina purkuun ja uudelleen käyttöön saakka, toimitusjohtaja Markus Rautiainen toteaa.

̶  Suomen 2035 hiilineutraaliustavoite on erittäin kunniahimoinen ja tärkeää roolia siinä näyttelee olemassa oleva rakennuskanta. Suomessa 1,1 miljoonaa omakotitaloa ja 415 000 rivitaloasuntoa, joista suurimman osan yläpohjien lämmöneristävyys ei vastaa nykyistä käsitystä energiatehokkaasta rakennuksesta. Vasta 2010-luvulla rakennusten energiatehokkuusdirektiivi on ohjannut myös yläpohjan lämpöeristystä riittävään suuntaan. Tänä päivänä minimi on 400–500 mm puhallusvillaa, Rautiainen valaisee.

̶  Rakennuskannastamme puolet on niin sanottua avointa, tuulettuvaa yläpohjaa, joka on helppo lisäeristää puhallusvillalla. Tässä piilee valtava energiansäästöpotentiaali, joka ei pelkästään säästä energia- ja ilmastokustannuksissa, vaan myös sähköverkon mitoituksessa. Öljylämmityksiä saneerataan kovaa vauhtia maalämmölle, joka on epäsuorasähkölämmitys, se lisää kantaverkon kuormitusta kovilla pakkasilla. Yläpohjan lämmöneristyksen parantaminen pienetään lämpöpumppujen mitoitustehoa, jolloin kuormitus verkossa jää pienemmäksi. Myös maalämmön investointikustannukset ja päästöt laskevat, kun huipputehon tarve pienenee. Laskelmiemme mukaan tehon tarve voi pienentyä kohteesta riippuen jopa 10 %, Rautiainen toteaa ja jatkaa  ̶  Kun tähän yhdistetään kovaa vauhtia sähköistyvä yhteiskuntamme, kuten sähköautot, yläpohjat kannattaa lisäeristää mahdollisimman nopeasti. Energiaremonttina yläpohjan lisäeristäminen on usein se matalla roikkuvin, helposti poimittavissa oleva hedelmä. Investointikustannukset ovat erittäin edulliset säästöpotentiaaliin verrattuna ja työ on nopeaa. Usein yläpohjan lisäeristys Termex-Selluvillalla maksaa itsensä investointina takaisin alle 5 vuodessa, hiilen takaisinmaksuaika, eli ajanjakso, jossa tuotteen elinkaaren CO2-päästöt on kompensoitu energian säästön CO2-päästöillä, on usein alle vuosi, Rautiainen summaa.

̶  Termex-Eriste Oy on ottanut olemassa olevan rakennuskannan heittämän ilmastohaasteen vastaan ja kehittänyt tytäryhtiönsä alle Vintit Kuntoon -asiantuntijan konseptin, joka suorittaa nyt maksuttomia yläpohjan tarkastuksia omakotitaloihin ja  taloyhtiöihin. Kiinnostus on kovaa, koska lisälämmöneristämisellä on positiivisia vaikutuksia säästöjen lisäksi myös asumisviihtyisyyteen. Hyvä yläpohjan lämmöneristys torjuu kesähelteillä huoneiden ylilämpöä, vähentää vetoa ja ehkäisee liikenteen ja sateen aiheuttamaa melua. Monta hyötyä yhdellä sopimuksella, joten nyt kannattaa olla aktiivinen ja tilata maksuton tarkastus. Lämmitä kotiasi, älä ilmastoa, Rautiainen kannustaa.

Termexin 5 kohdan hiilen hallintaohjelma:

  1.  Kierrätystuote, yhtään puuta ei kaadeta valmistuksen vuoksi
  2.  Matala energiaintensiteetti, valmistus sitoo vain vähän EkoEnergiaa
  3. Hiilikädenjälki, puupohjaisella tuotteella on hiilivarasto
  4.  Erinomainen lämmöneriste, jolla matala lämmönjohtavuus ja korkea ilmavirranvastus
  5. Uusiokäyttö, elinkaaren loputtua tuote voidaan kierrättää tehokkaasti