Anna Perho istuu tyytyväisenä kunnostetussa hirsitalossaan.

Kotimainen tuote tuo ”lähitäytettä” vintille

Anna Perho seurasi sisäistä ääntään ja toteutti lapsuudenhaaveensa. Nyt yli satavuotias perinnetalo huokuu lämpöä ja raikkautta, huomattavasti pienemmällä sähkönkäytöllä.  

1800-luvun lopulla valmistuneessa hirsitalossa on nyt kaikki hyvin. Toisinkin voisi olla, sillä ajansaatossa vähemmällä käytöllä ollut perinnetalo oli päässyt jo huolestuttavan huonoon kuntoon. Oliko se sitten kohtalon sanelemaa, mutta niin vain talon oli määrä jatkaa entistäkin ehompana vielä pitkälle yli sata vuotta valmistumisestaan. Annalle vanhat rakennukset ovat olleet pikkutytöstä asti kiehtovia paikkoja. Kun hän astui esimerkiksi kirkkoon tai museoon, tunsi hän tulleensa kotiin.

”Tämä kyseinen talo on itselleni siinä mielessä erityisen tärkeä, että lapsuudenkotini on tästä ihan näköyhteyden päässä. Vuosikymmeniä kului, kun eräänä autereisena juhannuspäivänä kuulin, että tämä talo olisi kaupan ja sellaisen 30 sekunnin pohtimisen jälkeen syntyi päätös, että kyllä”, Anna valottaa taustoja, mistä innostus juuri tämän paikan hankintaan syntyi.  

Remontin yhteydessä rakennuksesta laitettiin jopa 75 % uusiksi, kuitenkin vanhaa kunnioittaen 

Perinnetalo, varsinkin tämän ikäinen tarjoaa monia haasteita kunnostuksen osalta. On sanottu, että on hyvä pitää tunteet kurissa ja järki päässä, sillä parhaiten vanhoja taloja ostaessa pärjää realisti. Mutta toisaalta tunteillekin on sijansa, vaikka niitä ei pysty aina järkisyillä perustelemaan. Vanhalla on oma arvonsa ja sitä ei aina mitata pelkissä euroissa.

Annaa viehättää erityisesti se, että hirrestä rakennettu talo on tehty käytännössä läpikotaisin käsityönä. Rakennus on laajentunut aikanaan tilan tarpeen myötä ja tämäkin luo omaa tarinaansa rakennuksen historiaan. Perinnetalon oikeaoppinen remontointi vaatii ammattitaitoa ja kaikkea eteen tulevaa ei osaa aina ottaa edes huomioon.

”Paikat olivat päässeet aika huonoon kuntoon, jonka toki tiesimme, mutta emme maallikkoina täysin ymmärtäneet, miten perusteellinen remontoinnista tulisi. Nyt tämä talo on käytännössä saneerattu lattiasta kattoon. Keittiö ja tupa on uusittu, katto- ja lattiarakenteita sekä seinähirsiä vaihdettu. Asennutettiin modernit sähköt ja vedenkäsittelyjärjestelmät. Sanoisin, että sellaiset 75 % on pistetty uusiksi, mutta kaikki mikä vähänkin pystyttiin säästämään, säästettiin.”

Anna Perhon olohuone yli 100 vuotiaassa perinnetalossa

Vanhat huonoksi menneet yläpohjan eristeet poistettiin imurointiautolla ja tilalle puhallettiin puukuitupohjaista Termex-Selluvillaa

Varsinainen yllätys odottikin yläpohjassa. Näin vanhoissa taloissa eristeenä on voitu käyttää kaikenlaista aina sahanpurusta sammaleeseen.

”Yläpohjassa oli jonkunnäköistä eristettä jopa noin 20 000 kiloa, jos oikein kaatopaikkalaskua luin. Siellä oli 100 vuotta vanhaa sahanpurua, vaatteenriekaleita sekä kaikenlaista epämääräistä ja vaikka sitä oli paljon, niin sen eristysarvo hipoi nollaa. Käsin sitä olisi ollut aivan mahdoton sieltä pienissä muovipusseissa kantaa tai yksistään se olisi pelkästään ollut jo vuoden työmaa.”

Tässä vaiheessa olikin hyvä ottaa yhteyttä ammattilaiseen ja kysyä neuvoa, miten toimia. Anna on ammatiltaan yrittäjä ja arvostaa arjessaan erityisesti aikaa ja helppoutta. Kaikkea ei edes kannata yrittää tehdä itse. 

”Löysin Termex-Eristyspalvelun Googlen kautta, soitin heille ja siitä lähtikin asiat nopeasti rullaamaan. Saatiin jo alkuun todella hyvät neuvot, mitä kannattaa tehdä. Heiltä saavuttiin arvioimaan tilanne ja kerrottiin miten asiassa kannattaa edetä. Vanhat eristysmassat imuroitiin näppärästi kaatopaikalle ja laitettiin tuulensuojapaperi alle. Sitten puhallettiinkin puupohjainen selluvilla paikalleen. Kaikki hoitui sovitusti ja ajallaan, mitä tämän pitkän remontointimatkan varrella todella paljon arvostin. Voin ihan vilpittömästi suositella tätä palvelua ihmiselle, joka haluaa säästää aikaa ja saada asiantuntevaa palvelua.”

Yli 100-vuotias hirsitalo on kunnostettu perusteellisesti.

Lämmityskuluissa säästetyn lisäksi talo on nyt henkensä mukainen

Muutokset olivat nopeita, eikä se näkynyt ainoastaan säästöinä vaan myös aistinvaraisina havaintoina. Anna löysi Termex-Selluvillan valintaan monta hyvää argumenttia ja on nyt päätökseen hyvin tyytyväinen.

”Nyt ei enää yhtä paljon itketä, kun saa kirjeen sähköyhtiöltä. Lämpö alkoi pysymään huomattavasti paremmin sisällä ja ilma kiertämään. Aistinvaraisina muutoksina huomattiin, että akustisesti talon ”feng shui” muuttui miellyttävämmäksi, koska yläpohjaan tuli pehmeä patja.

 Annalle merkittäviä syitä olivat myös ekologisuus, kotimaisuus ja talon hengen mukainen luonnonmukaisuus.

Ympäristöasiat ovat lähellä sydäntä ja olen yrittänyt pitää kiinni siitä, että kaikki mitä tähän taloon tuodaan, olisi tavalla tai toisella ekologisesti järkevää. Halusimme myös käyttää mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja ja kun on kyse hirsitalosta, niin puupohjaisen selluvillan myötä toteutui yksiaineinen rakenne. Ja kyllä minua ilahduttaa suuresti myös se, että Termex-Selluvilla on kotimainen tuote ja meillä on ikään kuin ”lähitäytettä” tuolla vintillä nyt.

Termex-Selluvilla on kotimainen avainlipputuote.

Avainlipputuote - tehty Suomessa