Marjo ja Santeri Lanér vuonna 2003 rakennetun talonsa edessä.

Santeri ja Marjo Lanérin vuonna 2003 rakennetun talon lisäeriStys ei ollut aivan läpihuutojuttu

Vuonna 2003 rakennetun Marjo ja Santeri Lanérin talon yläpohjasta löytyi yllätys, jota ei osattu epälläkään, kun taloa oltiin ostamassa.

Ensimmäinen ajatus oli, että eihän me mitään lisäeristystä tarvita. Talo on melko uusi ja kuntotarkastus tehty kolme vuotta sitten kun ostimme sen, Santeri Lanér kertoo.

Termexin lisäeritysasiantuntija Henri Räsäsen tarjotessa maksutonta yläpohjan tarkastusta Lanér päätti kuitenkin tarttua siihen.

Vintillä ei ollut oikeastaan talon oston jälkeen käyty. Mietin, että miksei käytäisi ammattilaisen kanssa katsomassa että asiat on kunnossa.

Yläpohjasta paljastui yllätys. Aikoinaan silmämääräisesti tehdyssä kuntotarkastuksessa ei ollut kurkattu kunnolla keskellä vinttiä kulkevan käyttöullakon lattian alle.

Keskivaiheilla eristettä oli paikoin vain 25 senttiä. Onteloita ei ollut ehkä alunperinkään täytetty aivan tiiviisti, Lanér kuvaa.

Vintin laitamilla eriste oli ohentunut painumisen ja tuulen vaikutuksesta. Eristeen paksuudeksi mitattiin keskimäärin 30-35 senttiä. Tulos sai ajattelemaan lisäeristystä uudelta kantilta.

Istuttiin kahvikupposen ääreen ja alettiin perata tilannetta. Termexin Henri teki laskelmat lisäerityksen kustannuksesta ja sen tuomista energian säästöistä, Lanér kertoo.

 

Edut puntarissa

Ostopäätös ei syntynyt kuitenkaan heti. Lanér kuvaa itseään hankintojen edessä hyvin harkitsevaksi. Asioita pitää puntaroida monelta kantilta.

Parin tuhannen euron panostus eristykseen on kuitenkin tuntuva summa. Se tuo myös säästöjä, mutta ei maksa itseään takaisin ihan heti, vaan arviolta ehkä noin kymmenessä vuodessa.

Lisäeristys tuo säästöjen lisäksi asumismukavuutta, kun lämpö on tasaisempi niin talvella kuin kesälläkin. Myös ajatus siitä, ettei lämpö karkaa enää harakoille tuntui hyvältä. Talven kovilla pakkasilla leivinuuni lämmitetään yli kolmeensataan asteeseen.

Alkoi tuntua järjettömältä, että kuumana hohkaavan uunin päällä on paikoitellen vain 25 senttiä eristettä. Samoin öisin käynnistyvän ilmalämpöpumpun lämpö saadaan pysymään nyt paremmin sisällä, Lanér tuumaa.

Vaikutus talon arvoon alkoi painaa myös vaakakupissa, lisäerityksellä energialuokka nousisi.

Termexin Sidox ei painu eikä liiku tuulen vaikutuksesta siinä mukana olevan liima-aineen ansiosta. Se tarkoittaa myös, ettei tuulenohjaimia tarvitse asentaa, mikä säästää vaivaa ja kustannuksia. Kun painumattomuudesta sai kirjallisen 10-vuoden takuun, sinetöi se päätöksen, kertoo Lanér.

 

Sujuva asennus

Niinpä viikko tilauksesta pihaan ajoi Termexin auto ja lisäeristystyöt aloitettiin.

Olin sitä ennen nakuttanut pari korotuslautaa vintille, ettei lisävilla valu vintin päädystä autokatoksen puolelle. Muita valmisteluja ei juurikaan tarvinnut tehdä, Lanér kuvaa.

Itse asennus hoitui alle parissa tunnissa. Käyttöullakon lattian alunen puhallettiin napakasti täyteen normaalilla Termexillä ja muualle levitettiin 10-15 senttiä Sidoxia.

Vintillä on nyt aivan eri näky kuin aikaisemmin, eikä käyttöullakon lattia enää kopise onttouttaan. Kuin huopatossutehtaalla olisi, Lanér naurahtaa.

Asennuksen jälkeen lisäeristyksen vaikutus tuntui heti.

Syksy oli jo edennyt sen verran, että olisi pitänyt alkaa halkoja kantamaan, mutta nyt näyttäisi siltä ettei lämmitystä vielä tarvitakaan muutakaan viikkoon, Marjo Lanér iloitsee.

Kokemus Termexin kanssa toimimisesta saa myös vilpittömät kehut.

Uskalletaan suositella Termexiä. Kaikesta huomaa, että he ovat tehneet tätä hommaa pitkään, Lanérit summaa.

Yläpohja ennen lisäeristeen levitystä
Yläpohja lisäeristeen levittämisen jälkeen.

Täytä alla olevat tiedot ja laita meille viestiä, kun haluat pyytää tarjousta tai kysyä lisätietoja lisäeristyspalvelustamme. Eristysasiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.