Kati Jensen kodissaan Villa Pintassa

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kokemusta on. Lukuisia asuntoja remontoimalla flipannut sisustuspintojen ammattilainen Kati Jensen on asunut Naantalin Asuntomessuille rakentamassaan kodissaan vuoden 2022 elokuusta lähtien.

Villa Pinta valmistui varsin vauhdikkaassa aikataulussa, sillä yllättäen Asuntomessualueella vapautuneeseen peruutuspaikkaan tarttuneelle Katille jäi rakentamiseen vain 7 kuukautta aikaa luoda talo tyhjästä. Koska tuleva aikataulu asetti omat haasteensa, piti kaikki ratkaisut tehdä taiten ja haalia toteutukseen mahdollisimman varmat yhteistyökumppanit. Nyt pitkälle toista vuotta uudessa kodissaan asuneelta Katilta onkin hyvä hetki kysyä, miten kaikki loppujen lopuksi sujuikaan ja kuinka suunnitelmat sekä laskelmat ovat uudessa kodissa toteutuneet.

”Sain vinkin eristysasioista hyvin perillä olleelta tutulta ja hän suositteli kääntymään Termexin puoleen. Koska jo talvea vasten sijoittuneen rakennusajan vuoksi päädyimme paikalla rakennettuun puutaloon, tuntui yksiaineinen puurakenne myös eristeissä jo maalaisjärjellä kosteusteknisesti varmimmalta. Hengittävä rakenne tasaa kosteutta ja vähentää puun kosteuskuormitusta.”

Kati onkin erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa ja kiittää myös alkuvaiheen kiireaikataulun huomioimista sekä toimenpiteiden sijoittamisesta niiden mukaan. Osaavasta ja neuvovasta palvelusta oli hyötyä urakkaan myös kokonaisvaltaisesti.

”Heti ensimmäisistä yhteydenotoista huomasi, että on tekemisissä kokeneen firman kanssa. Puhallus alkoi juuri silloin kun sovittiin ja kesti juuri niin kauan, kuin oli ennakoitu. Aloitimme merkittävästi muita alueen rakentajia myöhemmin ja meidän piti kiriä heidän rinnalleen pysymällä omassa tiukassa aikataulussamme.”

Termex-Selluvilla asennettiin Villa Pinnan rakenteisiin koneellisesti puhaltamalla, jolloin asennettu eristekuitu täyttää tiiviisti kaikki kolot ja raot. Lopputulos on painumaton ja saumaton. Rakenteeseen ei jää kylmäsiltoja eikä myöhemminkään muodostu pistemäisiä lämpövuotoja.

YouTube player

 

”Termexin kanssa sain paljon niitä etuja, mitä rakennusvaiheessa tavoiteltiin. Säästimme myös aikaa ja mitään ei tarvinnut tehdä ”kahteen kertaan”. Näin jälkikäteen voisi sanoa, että silloin kaikki on kohdallaan, kun projekti sujuu lähes huomaamatta.”

Villa Pintassa on koneellisesti puhallettu Termex-Selluvilla eristekuitu.

Sähkölasku yllätti positiivisesti

Sitten niiden lukujen pariin. Villa Pinta on omakotitalo, jonka päärakennusmateriaalina on puu. Rakennettu kokonaisala on 301 m2, josta huoneistoalaa on 182 m2. Huonekorkeus on kaikkialla 3 metriä. Talouteen kuuluu myös kaksi sähköautoa.

Energian hinnan noustessa Kati Jensenin mielestä rakentamisessa olikin tärkeintä keskittyä energiatehokkuuden kasvattamiseen. Kati valitsi taloonsa mahdollisimman energiatehokkaat ikkunat, ovet ja rakenneratkaisut. Rakennuksessa on koneellinen ilmanvaihto ja talo sekä käyttövesi lämpenevät ilma-vesilämpöpumpulla.

Kati Jensen on syystäkin tyytyväinen sähkölaskuunsa. Vuoden 2023 ajalta laskettu energiankulutus oli jopa paljon arvioitua vähemmän. Laskennallinen arvio talon kokonaisenergiankulutukselle vuoden ajanjaksona oli n. 32 000 kW/h, sisältäen n. 18 800 kW/h talon sähkön käyttövesineen, autotallin n. 5 500 kW/h sekä kahden sähköauton lataussähkön n. 7700 kW/h. Iloisena lopputulemana toteutunut kulutus olikin vain 19 893 kW/h, jolloin laskelmaan verrattuna sähkönkulutus oli yli 12 000 kW/h vähemmän kuin oli etukäteisarvioissa laskettu.

”Ihan käytännön mittarina toimi jo se, että naapurin messualueelle rakennuttama talo omaa suunnilleen saman suuruisen energiankulutuksen, vaikka rakennus on puolta pienempi ja meillä vielä esimerkiksi sähköautot tuovat oman lisänsä heihin verrattuna.”

Säästöä asumismukavuudesta ja ekologisuudesta tinkimättä

Suomessa ekologisesti lajitellusta keräyspaperista kuiduttamalla valmistetulla palo- ja kosteusturvallisella Termex-Selluvillalla on korkea ominaislämpökapasiteetti, eli suuri vastus lämpötilan muutoksille. Ominaisuus tasaa huonelämpötilan äkillisiä vaihteluja suhteessa ulkoilman lämpötilaan. Eristeen erinomaiset lämmöneristysominaisuudet perustuvat lämmöneristyksen saumattomuuteen, huokoisen puukuidun hengittävyyteen sekä pieneen ilmanläpäisevyyteen.

Sisäilman kosteus vaikuttaa myös huoneilman laatuun. Kohde toteutettiin Termex-Kraft ilmansulkupaperilla, joka on muoviton, diffuusioavoin ilmansulku. Hengittävä rakenne tasaa sisäilman kosteusvaihteluja säilyttäen kosteuden miellyttävällä tasolla.

”Kun asiat menevät juuri niin kuin on sovittu ja mahdolliset yllätyksetkin ovat näin positiivisia, niin on helppo suositella Termexiä yhteistyökumppanina sekä puukuitueristettä kaikille rakentajille”, toteaa Kati lopputulokseen tyytyväisenä.

Näkyvmä Villa Pinnan olohuoneesta.
Villa Pinta ruokailutila