Lisäeristäminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan.
Energiaympäristömme on muuttunut radikaalisti 24. helmikuuta 2022 jälkeen. Energian hinnan nousu on kiihtynyt Ukrainan sodan vuoksi ennennäkemättömälle tasolle. Öljyn, sähkön ja kaukolämmön hinnat ovat nyt ennätyskorkealla, eikä maalämpökään korkean sähköhinnan vuoksi ole enää niin edullista kuin ennen. Asuntojen lämmitys on nyt kalliimpaa kuin koskaan, eikä välitöntä helpotusta ole näköpiirissä. Myös energian huoltovarmuus herättää huolta. Energiatehokkuuden parantaminen on yhteinen asiamme, jota ei kannata enää lykätä.
Lämpöhäviöt rasittavat taloutta ja ilmastoa
Rakennusten energiatehokkuuden perusta on energian säästäminen eli lämpöhäviöiden minimointi. Säästettyä kilowattituntia ei tarvitse
• tuottaa,
• siirtää eikä
• kuluttaa.
”Energiankulutus
kurittaa kukkaroa
ja ilmastoa”
Rakennusvaipan (alapohja, seinät, ovet ja ikkunat sekä yläpohja) lämpöhäviöiden pienentäminen olemassa olevassa rakennuksessa on yleensä kallista puuhaa. Usein rakenteita joudutaan purkamaan ja rakennusmateriaaleja vaihtamaan. Tämä maksaa aikaa ja rahaa, eikä lopputulos ole välttämättä tehokas, mitä sijoitetun pääoman tuottoon tulee.
Miten asukas voi parantaa nopeasti ja edullisesti talonsa energiatehokkuutta ja samalla nostaa asumisviihtyisyyttä?
Energiaremonttia suunnitellessa unohtuu usein, että yläpohja on merkittävä energiansäästökohde ottaen huomioon, että se on pinta-alaltaan pientalossa yleensä suurin rakennusvaipan osa. Lämpö nousee ylöspäin ja heikko yläpohjan lämmöneristys hukkaa lämmitysenergiaa talvipakkasilla. Lämpötilaerot rakenneosien välillä kasvaa, tämä saa aikaan epämiellyttävää ilman liikettä huonetiloissa eli vetoa. Kesällä auringon paisteessa yläpohjan lämpötila voi vesikaton alla olla yli 80 astetta. Hyvä yläpohjan lämmöneristys estää helteen siirtymistä sisätiloihin. Tämä passiivinen viilennys auttaa pitämään huonelämpötilan miellyttävällä tasolla ja säästää viilennysenergiaa.
”Yläpohja on siis paljon vartijana –
siksi se kannattaa lisäeristää puhallusvillalla”
Puhaltamalla tapahtuva eristeasennus on helppo tapa lisäeristää vintti ja parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Vanhakin lämmöneristekerros toimii paremmin, kun sen päälle saadaan uusi, saumaton lämmöneristekerros. Nykyvaatimusten mukaan lämmöneristettä yläpohjassa tulisi olla 450–500 mm. Onnistunut toteutus vaatii, että kosteus- ja palotekninen toimivuus on varmistettu ennen yläpohjan lisäeristämistä. Siksi suosittelen aina kääntymistä ammattilaisen puoleen ennen toimenpidettä.
Vintti kuntoon nyt helposti!
Termex on tuonut lisäeristämisen hyödyt nyt lähelle asukasta ja tytäryhtiönsä kautta Vintit Kuntoon -palvelun, joka auttaa omakoti- ja rivitalojen yläpohjien kunnon kartoituksessa ja energiatehokkuuden parantamisessa. Palvelu on maksuton ja se antaa arvokasta tietoa yläpohjan kunnosta. Kartoituksen perusteella voidaan yläpohjan lisäeristäminen toteuttaa turvallisesti ja kannattavasti. Parhaimmillaan sijoitetun pääoman tuotto on kaksinumeroinen. Tämä tarjous kannattaa nyt hyödyntää ja aloittaa säästäminen mahdollisimman pian!
Tutustu Vintit Kuntoon -palveluun tarkemmin tästä linkistä.
Pasi Typpö
Kirjoittaja on Termex-Eriste Oy:n kehitys- ja markkinointijohtaja